hpnett
keyboard_arrow_right
Mounted games

Mounted games

Sporten Mounted Games har ikke fått noe norsk navn enda. Konkurranseformen krever mye presisjon og farten er høy. Det konkurreres med ponnier, og stafetten er ekstra spennende. Hvis en av rytterne gjør en feil underveis, må rytteren rette opp feilen før løpet er godkjent. Ettersom sporten er veldig underholdende, er den ofte en publikumsfavoritt under ridestevner.

Samhold og vennskap

Lagkonkurranser er mest vanlige innen denne grenen, og derfor er sporten med på å bygge god lagånd og samhold mellom rytterne. Rytterne trenger gode rideferdigheter, koordinasjon og motorikk. Spenningen er ofte stor, og det gjelder å holde konsentrasjonen oppe. Miljøet er forholdsvis lite, derfor samarbeider ofte ulike klubber, og til og med ulike land. En konkurranse er som regel vennskapelig, ettersom rytterne kjenner hverandre fra før. Mange av rytterne snakker sammen på nettet og holder kontakt mellom trening og konkurranser.

Ulike øvelser

Det er mange forskjellige øvelser som kan inngå i en konkurranse. Øvelsenes vanskelighetsgrad varierer. Noen av øvelsene er lette å mestre, og mange rideskoler tilbyr såkalte MiniGames, der nye utøvere kan teste ut sporten. Da benyttes bare lette øvelser. Ettersom øvelsene har ulik vanskelighetsgrad under konkurransene, kan deltakerne på samme lag ha ulike ferdigheter, og likevel bidra til å hjelpe laget til seier. De erfarne rytterne gjør de mest krevende øvelsene, mens de yngre rytterne kan gjøre de litt lettere øvelsene.

En rideklubb kan komme i gang med Mounted Games uten å kjøpe inn kostbart utstyr. Man trenger bare noen kjegler, slalåmpinner, baller, tomflasker, bokser og bøtter, så er man godt i gang. Det finnes mye informasjon om sporten på nettet, og dette er en rimelig sport, som virkelig passer for alle.

Sportens kongelige opphav

Mounted Games ble funnet opp i England, og det var prins Phillip som først fikk ideen. Han etterlyste en hestesport for barn og unge som ikke krevde at man eide dyre raseponnier. Den første konkurransen innen Mounted Games ble gjennomført under hesteshowet Horse oftheYear i 1957. Konkurransen ble kalt The Prince Phillip Cup, og slo an både blant publikum og deltakere.

Storbritannia fikk den første nasjonale organisasjonen innen Mounted Games. Den ble grunnlagt i 1984. Etter den tid har sporten både utviklet seg og spredt seg raskt over hele verden. Mounted Games kom ikke til Norge før i 1999, men har i dag sin egen norske forening, som er medlem i International Mounted Games Association.

Mounted Games i Norge

Sporten er fortsatt ganske liten i Norge, men det finnes rundt 70-80 utøvere fordelt på 14-15 lag. Sporten er i vekst, både som konkurranseidrett og som en morsom hobby. Ryttere som driver med Mounted Games utvikler gode rideferdigheter raskere enn ryttere som bare driver med tradisjonell ridning. Sporten er også velegnet for barn, fordi den gir god mestringsfølelse.

Utøverne rir på ponnier, så sporten passer både for barn og voksne, og hele familien kan drive med dette sammen. Lagene består av utøvere i ulike aldre, som gir de yngste muligheten til å lære av de eldre. Det arrangeres NM for lag, par og enkeltutøvere, og Norge har faktisk et eget landslag i Mounted Games. Målet er å spre sporten til flere klubber, slik at det blir en breddeidrett. Samtidig ønsker man å videreutvikle de beste utøverne, slik at de kan hevde seg internasjonalt.

En internasjonal idrett

Det arrangeres EM og VM i Mounted Games hvert år. Det norske landslaget deltar i disse mesterskapene, og er faktisk rangert blant de 10 beste lagene. I VM i 2007 kom det norske laget helt til A-finalen, og endte på åttendeplass i konkurransen. Norske utøvere deltar også i nordisk og nordeuropeisk mesterskap.