hpnett
keyboard_arrow_right
Islandshest

Islandshest

Å ri med islandshest er populært, og det arrangeres egne konkurranser for nettopp denne typen hester. Det er Norsk Islandshestforening (NIHF) som står for disse konkurransene. NIHF har en samarbeidsavtale med Norges Rytterforbund, og er dermed del av Norges Idrettsforbund. Lokallag som driver med islandshest er tilknyttet NIHF.

NIHF er medlem av den internasjonale foreningen FEIF (International FederationofIcelandic Horse Association). Konkurransereglene NIHF benytter i Norge, følger det internasjonale regelverket.

Den unike islandshesten

Islandshesten har fem gangarter; skritt, trav, galopp, tølt og pass. En ekte islandshest skal mestre minimum fire av disse gangartene, altså skritt, trav, galopp og tølt. Hester som mestrer alle de fem gangartene passer best til de mer erfarne rytterne.

Tølt er en gangart der hesten setter ned ett og ett bein, samtidig som den flytter vekten mellom beina, og ruller framover. Dette er en behagelig gangart. Pass er en totaktsbevegelse der hesten flytter begge bein på samme side samtidig, og denne egner seg best til høye hastigheter. Hester som konkurrerer i veddeløpspass kan løpe 250 meter på bare 20 sekunder.

Konkurranser for islandshester

Islandshester konkurrerer i ulike gangarter på ovale baner som er 250-300 meter lange. Alle gangartene skal vises, og tre eller fem dommere vurderer utførelsen etter kriteriene takt, tempo, form og bevegelser. De ser også på helhetsinntrykket, rytterens ridning, utstyret og samspillet mellom hest og rytter. Konkurransedisiplinene har enten fire eller fem gangarter, og ulike disipliner basert på rytternes aldersklasse.

I tøltkonkurranser skal gangarten vises i ulike hastigheter. Passløp skjer på rette strekninger, mens stilpass er en konkurranse med ulike punkter underveis, og disse markerer at det skal gjøres oppgaver. Det løpes også 100 m pass, 250 m pass og speedpass.

Det konkurreres i barneklasse, juniorklasse (13-16 år), klassen ung rytter (15-21 år) og seniorklasse (16 år og oppover). Dommerne er plassert midt i den ovale banen, og deler ut karakterer fra 0 til 10.

Fakta om islandshesten

Islandshesten er den reneste hesterasen i verden, ettersom den har vært isolert på Island i mange århundrer. Hesten er relativt liten, men klarer enkelt å bære en voksen person. Den er kraftig, sterk og hardfør. Islandshesten regnes som en av verdens eldste hesteraser, og fargene varierer en hel del – det er nemlig registrert mer enn hundre fargevarianter av arten, og det er ingen regler for hvilke farger en islandshest skal ha.

Islandshesten har en mankehøyde på 120-150 cm i voksen alder, men noen kan bli litt større. Hestene er vanligvis rolige og lette å håndtere. De kan bli veldig gamle – noen ridehester er rundt 30 år gamle. På grunn av den tykke vinterpelsen kan hestene klare seg utendørs også om vinteren. Islandshesten er en etterkommer av norske hester som ble tatt med til Island fra år 874 og utover. Island har forbud mot hesteimport, så hvis en islandshest forlater øya, får den aldri komme tilbake. Det betyr blant annet at hvis en islending konkurrerer med hesten sin i utlandet, under EM eller VM, får ikke eieren ta med hesten hjem til Island igjen.

Trening er viktig

Islandshester brukes til konkurranser, turridning og kjøring. Mange islandshester sliter med for høy puls og mye melkesyre i kroppen når de deltar i konkurranser. Dette er indikasjoner på at hesten mangler grunntrening. Spesielt om vinteren er det mange hester som får for lite trening, så hvis man vil konkurrere med en islandshest gjelder det å være nøye med treningen, for å holde hesten i form og unngå at den sliter seg ut i konkurransene. Hingstene har generelt lavere puls enn hoppene, men treningen er det mest avgjørende for hestens helsetilstand og puls. Rytteren bør heller ikke være for tung.