hpnett
keyboard_arrow_right
Fullblodshestens tidlige historie

Fullblodshestens tidlige historie


Spill på hest har i over godt over 100 år vært en aktivitet nordmenn har kost seg mye med. Lenge før vi hadde løpsbaner og Rikstoto, konkurrerte vanlig folk med helt vanlige hester i vennlige veddeløp. Ettersom ulovlig gambling begynte å bli et problem i Norge på tidlig 1900-tallet, startet diskusjonen om at man måtte ha et statlig organ som tok seg av alle typer pengespill og dermed så Norsk Tipping, og siden Norsk Rikstoto, dagens lys.

Takket være Norges unike spillmonopol som sørger for å dele ut enorme summer til organisasjoner og breddeidrett, ble det etterhvert også investert betydelige summer i profesjonelle travbaner over hele Norge. I dag er spill på hest en av de mest utstrakte formene for pengespill vi har i Norge og hvert år spiller vi for utallige millioner kroner på hest via Rikstoto og ikke minst nettbaserte casinoer som ofte tilbyr den aller beste oddsen. Spill på hest er blitt big business i Norge og mange lever i dag av det mange andre bare har som hobby. Det krever selvsagt mye kunnskap om både hester og sporten for at man skal kunne lykkes, og om du drømmer om å vinne store penger på odds, må du kunne din historie.

Kun 28 forfedre

Alle som skjønner seg littegrann på hest vet at det krever utrolig mye å skulle avle opp en løpshest som kan konkurrere med de beste. Det krever langt mer enn bare god trening og hestens stamtavle spiller en utrolig viktig rolle. Det de færreste er oppmerksom på, er at dersom man ser nærmere på verdens 500,000 beste veddeløpshester, vil man finne at samtlige hester stammer fra kun 28 forfedre, som alle ble født på 1800- eller 1900-tallet. Tallene ble publisert i en studie av genetikk i 2005 og i samme undersøkelse kom fram til at 95% av alle mannlige fullblodshester kan spores tilbake til en og samme hest.

Fullblodshester ble avlet opp første gang på 1800-tallet i England hvor engelske hopper ble parret med arabiske hingster og andre hingster man visste hadde utholdenhet til å løpe raskt og langt. I dag er fullblodshester verdens dyreste hester i en industri som er verdt mange milliarder dollar hvert år. Bak den overraskende undersøkelsen finner man genetikeren Patrick Cunningham, som til daglig jobber ved Trinity College i Dublin, Irland.

13 såkalte micro DNA loci sekvenser

Til grunn for rapporten ligger hans undersøkelser av 13 såkalte micro DNA loci sekvenser, som alle varierer i lengde fra 211 ulike fullblodshester, samt 117 hester at typen shetland, egyptiske og tyrkisk. Han studerte også en rekke register over verdens fullblodshester som var datert helt tilbake til 1791. Cunningham fant altså at majoriteten av verdens fullblodshester som er i live i dag kan spores tilbake til bare 28 forfedre. Man har lenge visst at det ble brukt et mindre antall hingster og et stort antall hopper under arbeidet som startet i England på 1800-tallet, men det var få som trodde at antall hingster var så lavt som 28.

Mindre overrasket ble de ikke når Cunningham også kunne legge fram bevis på at 95% av fullblodshestene av nyere tid har et bestemt Y-kromosom som kan spores tilbake til en enkel hingst ved navn Darley Arabian, som ble født tilbake i 1700. Sammen med hestene Godolphin Arabian og Byerley Turk, ble Darley Arabian kjøpt i Aleppo, Syria, av Thomas Darley i 1704, før de ble sendt til Aldby Park i England, som en gave til hans bror. Lite visste nok Darley at hans generøse gave ville legge grunnlaget for en sport som millioner av mennesker mer enn 300 år senere ville spille på ukentlig.

Så tenk på det neste gang du besøker din favoritt sportsbook på nett i søken etter den beste oddsen. Sporten du elsker i dag ville aldri vært den samme om en hyggelig engelskmann ikke hadde tatt turen til Aleppo i Syria for over 300 år siden.